با قوانین مربوط به طرح هادی روستایی و روش های استعلام آن آشنا شوید
به گزارش مجله فناوری، از شهر، دود، بوق و قیل و قال خسته شده اید و دلتان می خواهد به دامن طبیعت بکر در روستاهای مختلف کشور پناه ببرید؟ اگر جوابتان بله است باید بدانید که اولین اقدام برای این کار خرید یک زمین در روستای مورد نظرتان است تا بعد هم یک ویلای جمع و جور در آن بسازید. البته حتما قبل از تمام کردن معامله و خرید زمین، نگاهی به جزئیات طرح هادی روستایی محل مورد نظرتان بیندازید. حتما می پرسید این طرح چیست و چه کمکی به شما می نماید؟ با ما همراه شوید تا پاسخ این سوال را پیدا کنید.
برای خرید کلنگی یا زمین برای سرمایه گذاری، اینجا کلیک کنید
طرح هادی روستایی چیست؟
زمین ها در روستاها و شهرهای دور و کوچک معمولا بر اساس سند شورایی خرید و فروش می شوند. یعنی اسنادی که رسمی نیستند و فقط به وسیله شورای محلی یا شورای روستایی تأیید و مهر شده اند. ایراد اساسی اسناد روستایی، معین نبودن کاربری زمین در آن ها است. همین مفهوم کاربری باعث می گردد که شما نیازمند اطلاع از طرح هادی روستایی باشید.
طرح هادی روستایی به وسیله کارشناسان بنیاد مسکن انقلاب اسلامی تهیه می گردد. طرح هادی روستایی در حقیقت یک نوع نقشه راه برای توسعه یک روستا محسوب می گردد. وزارت راه و شهرسازی، آیین نامه اجرایی تهیه و تصویب طرح های هادی روستایی بر اساس ماده 7 اساسنامه بنیاد مسکن (لینک آیین نامه) را تدوین و ابلاغ می نماید. در تعریف این طرح هم این طور آمده است:
طرح هادی روستایی طرحی است که ضمن سامان دهی و اصلاح بافت موجود، مقدار و مکان توسعه آینده و نحوه استفاده از زمین برای عملنمودهای مختلف از قبیل مسکونی، تولیدی، تجاری، کشاورزی، تأسیسات و تجهیزات و نیازمندی های عمومی روستایی را بر حسب مورد در قالب مصوبات طرح های سامان دهی فضا و سکونت گاه های روستایی یا طرح های جامع ناحیه ای معین می نماید
کاربرد طرح هادی در خرید و فروش زمین در روستا
در خرید و فروش زمین در روستا، این طرح به چه کار ما می آید؟ وقتی شما یک قطعه زمین روستایی می خرید قصد ساخت و ساز در آن دارید، اما شاید وقتی برای گرفتن مجوز ساخت و ساز به مراجع قانونی مراجعه کنید با پاسخ منفی روبرو شوید. در حقیقت آنجا به شما خواهند گفت که براساس طرح هادی روستایی شما اجازه ساخت و ساز در این زمین را ندارید.
یک از اصطلاحی که در طرح باید با آن آشنا باشید داخل بافت است. وقتی می گویند که زمینی در داخل بافت قرار گرفته است، منظورشان این است که آن زمین در محدوده مجاز طرح هادی واقع شده و می توان برای آن مجوز و پروانه ساخت گرفت.
استعلام طرح هادی روستایی
چگونه باید جزئیات طرح هادی روستایی را استعلام کنیم؟ همان طور که قبلا گفتیم مرجع تهیه این طرح، بنیاد مسکن انقلاب اسلامی است و شما برای به دست آوردن آخرین نسخه این طرح باید به دهیاری ها یا شهرداری ها بروید. مسئولان این نهادها هم موظف هستید جزئیات این طرح را در اختیار شما قرار دهند. حداقل از چند نفر معتمد روستا می توانید بپرسید که زمین مورد نظر شما در داخل بافت قرار گرفته است یا خیر، اما بهتر است همواره برای استعلام طرح هادی روستایی از مراجع قانونی یاری بگیرید. نکته مهم اینکه نظر نهایی درباره قرار داشتن زمین در طرح، ازسوی کارشناس بنیاد مسکن صادر می گردد.
قوانین مربوط به طرح هادی روستایی
قوانینی که وزارت راه و شهرسازی برای ساخت خانه در روستا (یا هر نوع ملک دیگر) تحت عنوان طرح هادی تصویب نموده است، اهداف معینی دارند. وزارت خانه با این قوانین کوشش می نماید تا زمینه توسعه و عمران روستاها را با توجه به شرایط فرهنگی، مالی، و اجتماعی فراهم کند. تأمین عادلانه امکانات با ایجاد تسهیلات اجتماعی، تولیدی و رفاه، از دیگر اهداف طرح هستند که توسعه و ساخت وساز را در روستاها آسان تر می نماید.
طرح هادی روستایی درواقع با این هدف تصویب و اجرا شد که شرایط فیزیکی روستاها راهنمایی گردد و ساخت خانه در روستا بدون نظارت و در هر مکانی که مالکان دوست دارند، انجام نگردد. اجرای صحیح طرح، قطعا به بهبود شرایط مسکن روستاییان هم یاری خواهد نمود.
در آیین نامه وزارت راه و شهرسازی برای این طرح، شوراهایی معین و تعریف شده اند که وظایف تصمیم گیری و اجرا را برعهده می گیرند. همان طور که گفته شد، مسئولیت اصلی را بنیاد مسکن انقلاب اسلامی برعهده دارد که شورای مرکزی و شورای تصویب را متشکل از مسئولان استانی تشکیل می دهد.
قوانین تغییر کاربری و ساخت خانه در روستا
به خاطر داشته باشید که طرح هادی روستایی قابل تغییر است. یعنی شما می توانید درخواست تغییر کاربری یک زمین روستایی را هم داشته باشید. براساس توافق صورت گرفته میان بنیاد مسکن انقلاب اسلامی و سازمان امور اراضی، هر گونه تغییر کاربری های اراضی داخل طرح های هادی روستایی با موافقت سازمان امور اراضی انجام خواهد شد. پس شما برای ارائه چنین درخواستی باید به این سازمان بروید.
شاید در نگاه اول، هزینه ساخت خانه در روستا در نگاه بعضی از افراد پایین به نظر برسد. به هرحال قیمت زمین در روستاها بسیار کمتر از شهرها است و به خاطر امکانات کمتر، تقاضا برای خرید زمین هم آن چنان بالا نیست. ازطرفی همان طور که گفته شد ساخت خانه در روستا در هر زمینی امکان ندارد. به بیان دیگر شاید زمین مقرون به صرفه مدنظر شما، داخل بافت نباشد و امکان کاربری مسکونی به شما ندهند. درنتیجه با چالش های بیشتر و شاید هزینه های تغییر کاربری روبرو شوید.
- مطلب تکمیلی: هر آنچه باید درباره فرایندهای تغییر کاربری املاک بدانید
حالا که با طرح هادی روستایی آشنا شده اید با تماشا آگهی زمین فروشی روستایی بلافاصله برای خرید آن وسوسه نمی شوید و شرایط کاربری زمین را هم آنالیز می کنید. اکنون می دانید که اگر زمین مورد نظر داخل بافت نباشد و شما در آن ساخت و ساز کنید، به ساختمان شما سند نمی دهند و هر روز امکان تخریب آن به وسیله شهرداری یا دهیاری وجود خواهد داشت. پس قبل از اینکه پای معامله خرید زمین بنشینید و آن را نهایی کنید ابتدا سراغ طرح هادی در دهیاری ها یا شهرداری ها بروید و مطمئن شوید که زمین مورد نظرتان در داخل بافت روستایی است.
منبع: بلاگ دیوار