آرامگاه بابا قاسم اصفهان ، با معماری دوران ایلخانی
به گزارش مجله فناوری، آرامگاه بابا قاسم اصفهان
در این مطلب از مجله گردشگری خبرنگاران شما را با آرامگاه بابا قاسم اصفهان ، آرامگاهی تاریخی و دیدنی آشنا خواهیم کرد. در ادامه همراه ما باشید.
در میان آثار تاریخی شهر اصفهان، آرامگاهی با معماری زیبا به چشم می خورد که آرامگاه بابا قاسم نام دارد و یکی از جاذبه های دیدنی اصفهان است که نباید بازدید از آن را از دست داد. بابا قاسم یکی از عرفای بزرگ اصفهان بوده که در قرن هشتم زندگی می نموده است. وی در میان مردم مورد احترام زیادی بوده است که به همین علت لقب بابا به وی داده شده بود.
بابا قاسم در مدرسه ای در محله طوقچی تدریس می نموده است که پس از فوت وی در نزدیکی همان مدرسه به خاک سپرده شده و سپس به وسیله یکی از شاگردانش، به نام سلیمان ابی الحسن طالوت دامغانی مقبره ای زیبا ساخته شده است. آرامگاه باباقاسم علاوه بر فضای معنوی خود دارای زیباترین نمادهای معماری دوران ایلخانی است.
بنایی با ارتفاع بسیار بلند و گنبد 8 ترکی است. هر دو ترک این گنبد با خط بنایی و کاشی معرق لاجوردی اسماء الهی نوشته شده اند. بعلاوه چندین کتیبه تاریخی نیز در این بنا خودنمایی می نمایند و شبستان بنا دارای تزئینات زیبایی است. در قسمت طاق شبستان از آجرچینی همراه با مقرنس کاری استفاده شده است و با آجر لعاب دار فیروزه ای ترکیب شده و فضایی بهشتی ایجاد نموده است. بعد از این همه تعریف از این بنای بی نظیر حتما در هنگام سفرتان به شهر اصفهان بازدید از این مکان را در اولویت قرار دهید.
وارد شبستان آرامگاه بابا قاسم که می شویم فضایی نوستالژی با طاقی که قطار بندی آجری اش شما را به یاد خانه های قدیمی می اندازد، حس مطبوع خاطره بازی را در ما زنده می نماید. فضای داخلی گنبد نیز با معماری خاص ایرانی طراحی شده است و آیات قران همانند گردنبندی بر گردن گنبد نقش بسته است و بر مقرنس های داخل گنبد با طرحی شطرنجی عبارت الله اکبر 8 مرتبه نوشته شده است.
مقبره بابا قاسم ، از دو گنبدخانه، یکی با مقطع افقی مربع و دیگری هشت ضلعی، تشکیل شده است. این دو گنبد با دالانی به یکدیگر راه دارند. گنبدخانه با قاعده مربع، در سال 1044 بازسازی شده است، اما گنبدخانه دیگر، به مرور زمان به صورت مخروبه عایدی و در سال 1297، به گنبدخانه ای با مقطع افقی مستطیل، تغییر شکل یافت.
گنبد نیمه کروی داخل آرامگاه بر پایه مربع پایدار است که با گوشه سازی سکنج مرحله انتقالی 8 ضلعی ، شکل گرفته ، و پایه مربع را به شکل دایره ای برای برپایی گنبد آماده ساخته است . در میان هر یک از 4 ضلع در فضای میان دو سکنج ، نورگیری مشبک تعبیه شده است ؛ بر فراز مرحله انتقالی یک 16 ضلعی ایجاد شده ، و ستاره 8 پر بزرگ مقرنس کاری را در میان گرفته که در مرکز آن ستاره 8 پری از آجر لعابدار فیروزه ای قرار گرفته است .
این مجموعه زیبا از هنر ایرانی در آرامگاه باباقاسم جمع شده و یکی از آثار ملی ایران را تشکیل داده است. آدرس آرامگاه باباقاسم اصفهان در قسمت غربی خیابان هاتف و در حوالی مسجد جامع عتیق قرار گرفته و درب های آن همه روزه برای بازدید باز است.
منبع: تاپ تراول