مسقطی زعفرانی ، رازهای کشدار و شفاف شدن مسقطی لاری
به گزارش مجله فناوری، مسقطی لاری زعفرانی یا به قول خود لاری ها حلوا مقراضی یکی از قدیمی ترین و نیز از قدیمی ترین دسرهای طبخ شده در استان های جنوبی ایران به خصوص بوشهر و شیراز و در اصل منطقه لار است که به مناسب های مختلف مذهبی، جشن و سرور و سوگواری پخته می گردد. مشهور ترین دستورهای پخت مسقطی در ایران، متعلق به شیراز و لار است. حلوا مسقطی زعفرانی یک محبوب است. در این مقاله از در طرز تهیه حلوا مسقطی شفاف و ژله ای زعفرانی به ساده ترین روش ممکن به همراه فیلم آموزش تهیه مسقطی زعفرانی را بخوانید و دیدن کنید.
مواد لازم برای تهیه حلوا مسقطی زعفرانی لار
مواد اولیه | مقدار مورد احتیاج |
نشاسته گل | 1 لیوان فرانسوی دسته دار |
آب سرد | 5 لیوان فرانسوی دسته دار |
شکر | 2 و نیم لیوان فرانسوی دسته دار |
گلاب | نصف لیوان فرانسوی دسته دار |
زعفران (دم نموده غلیظ) | 2 تا 3 قاشق غذاخوری |
جوهر لیمو | نصف قاشق چای خوری |
هل | 6 تا 8 عدد |
کره یا روغن زرد | 100 گرم |
بادکا سفید یا گلوکز مایع | 3 قاشق غذاخوری |
خلال پسته و خلال بادام | به مقدار دلخواه |
مدت زمان آماده سازی مواد اولیه: 30 دقیقه
مدت زمان مورد احتیاج برای پخت مسقطی زعفرانی لار: 2 تا 3 ساعت
مقدار کالری مسقطی زعفرانی در هر 100 گرم: حدود 200 کیلوکالری
مراحل طرز تهیه مسقطی زعفرانی کشدار و لقمه ای
مسقطی یکی از انواع دسر با نشاسته است که اصالت آن به مسقط و کشور عمان برمی گردد اما همراه با خرما، به شهرهای جنوبی هم راه پیدا کرد. مشهور ترین دستورهای پخت مسقطی در ایران، متعلق به شیراز و لار است. در ادامه مرحله به مرحله طرز تهیه مسقطی زعفرانی و ژله ای لاری یا شیرازی را به ترتیب زیر دنبال کنید.
مرحله اول: مواد اولیه را آماده کنید
در ابتدا، نشاسته را در یک کاسه بریزید و 2 و نیم لیوان فرانسوی دسته دار آب سرد به آن اضافه کنید. با قاشق نشاسته و آب را هم بزنید تا کمی با هم حل شوند. سپس نشاسته و آب را کنار بگذارید و حدود نیم ساعت صبر کنید تا کاملا نشاسته شل و در آب حل گردد.
در صورت تمایل می توانید نشاسته را به روش های و اینترنتی از فروشگاه های تهیه کنید.
مرحله دوم: زعفران و هل را دم کنید
دانه های هل را در یک قوری بریزید و به مقدار نصف لیوان فرانسوی آب، به آن اضافه کنید. قوری را روی حرارت بخار آب کتری بگذارید تا هل دم بکشد. مقداری زعفران (به مقدار نوک قاشق چای خوری) بسایید. زعفران ساییده شده را در یک لیوان بریزید و به مقدار 2 قالب کوچک یخ روی آن ها بیندازید. اجازه دهید یخ ها ذوب شده و به آرامی رنگ بدهند.
شما می توانید دانه هل و زعفران را از فروشگاه های به صورت اینترنتی و حضوری بخرید.
مرحله سوم: آب و شکر را بجوشانید
برای آغاز آشپزی، 2 لیوان فرانسوی دسته دار آب را در یک قابلمه بریزید و شکر را به آن اضافه کنید. قابلمه را روی حرارت بگذارید و اجازه دهید دانه های شکر کاملا در آب حل شوند. سپس گلوکز مایع یا بادکای سفید را در محلول آب و شکر بریزید. شعله را روی ملایم ترین حالت تنظیم کنید.
برای خرید شکر می توانید از فروشگاه های به روش های حضوری و اینترنتی اقدام کنید.
مرحله چهارم: نشاسته را اضافه کنید
در این مرحله، مخلوط نشاسته و آب را کاملا هم بزنید تا هیچ گلوله و توده سفتی در آن نباشد. سپس این مخلوط را در قابلمه آب و شکر جوشیده بریزید و هم بزنید. حرارت باید کم باشد و مدام این مخلوط را هم بزنید.
درب قابلمه را بگذارید و حدود 1 و نیم ساعت صبر کنید. در این مدت، مدام به مخلوط مسقطی سر زده و با قاشق چوبی یا لیسک پلاستیکی، مواد را هم بزنید تا ته نگیرد چون نشاسته بسیار مستعد ته گرفتن است.
مرحله پنجم: چاشنی ها را اضافه کنید
بعد از یک و نیم ساعت که مسقطی خودش را گرفت و کمی سفت شد، هل دم نموده، زعفران دم نموده، خلال بادام و پسته را اضافه کنید. دوباره مواد را هم بزنید تا رنگ زعفران به مسقطی داده گردد. در این مرحله، غلظت مواد باید به مقدار باشد.
انواع آجیل و مغزها را به صورت اینترنتی و حضوری از فروشگاه های می توانید تهیه کنید.
مرحله ششم: گلاب و کره را اضافه کنید
وقتی مایه مسقطی غلیظ و زرد شد، گلاب و کره یا روغن زرد را اضافه کنید. دوباره مواد را هم بزنید تا کره یا روغن، کاملا در مسقطی حل گردد و آن را براق تر کند. دوباره اجازه دهید مسقطی زعفرانی به مدت 20 دقیقه روی حرارت ملایم دم بکشد و کاملا سفت و کشدار گردد، طوری که به راحتی از ظرف جدا گردد.
انواع کره حیوانی و گیاهی، روغن حیوانی و گلاب را می توانید از فروشگاه های به روش های خرید حضوری و اینترنتی تهیه کنید.
مرحله هفتم: مسقطی زعفرانی را در قالب بریزید
در حین پختن مسقطی زعفرانی، یک ظرف مناسب که عمق کمی داشته باشد، مثل سینی یا قالب دلخواه، را چرب کنید. هم قسمت کف و هم دیواره ها را با کره یا کمی روغن چرب کنید. وقتی مسقطی زعفرانی سفت و کشدار شد، آن را از روی حرارت بردارید و در قالب بریزید. روی سطح مسقطی را با کاردک صاف کنید. می توانید دوباره مقداری خلال یا پودر بادام و پسته روی مسقطی بریزید.
مرحله هشتم: مسقطی زعفرانی قالبی را سرو کنید
مسقطی زعفرانی را به مدت چند ساعت در یخچال بگذارید تا خودش را کاملا بگیرد و سفت گردد. سپس مسقطی را بیرون بیاورید و با چاقو، برش های لوزی یا مربعی در مقدار های دلخواه بزنید. روی مسقطی را هم با گل خشک محمدی، خلال پسته یا بادام می توانید تزیین کنید.
مسقطی زعفرانی قالبی را به همراه چای () یا قهوه () یا همراه با کلوچه یا شیرینی های دیگر می توانید سرو کنید.
روش تهیه مسقطی زعفرانی گردویی خانگی
در این روش، به جای خلال بادام و پسته، از مغز گردوی خرد شده استفاده می گردد. می توانید مسقطی را به صورت رول شده بپیچید. در این روش مسقطی را مانند روش بالا آماده کنید. کف یک سینی را یک پلاستیک که کمی ضخیم باشد بیندازید و روی پلاستیک را کمی چرب کنید.
سپس مایه مسقطی زعفرانی را روی آن بریزید و مغز گردوی خرد شده بپاشید. اجازه دهید مسقطی چند دقیقه بماند و کمی سرد گردد. سپس از یک سمت پلاستیک، آغاز به رول کردن مسقطی کنید. روی مسقطی را در یخچال بگذارید تا خودش را بگیرد.
وقتی مسقطی زعفرانی گردویی سفت شد، آن را از یخچال بیرون بیاورید و با چاقو، در فاصله های 2 سانتی متری برش بزنید.
را به روش حضوری و اینترنتی از فروشگاه های می توانید تهیه کنید.
دستور تهیه مسقطی دو رنگ زعفرانی با شیر و نشاسته
برای تهیه مسقطی دو رنگ زرد و سفید با شیر و زعفران و نشاسته، ابتدا مایه مسقطی را تهیه کنید. در این صورت برای مواد بالا، مقدار آب را نصف در نظر بگیرید و نصف دیگر را شیر سرد را در نظر بگیرید.
در دو ظرف جدا، مسقطی ها را درست کنید. در یک ظرف مسقطی با آب و زعفران و در ظرف دیگر، مسقطی با شیر را بپزید. وقتی مایه مسقطی ها آماده شدند، داخل قالب چرب شده، یک لایه از مسقطی زعفرانی را بریزید و روی آن را مسقطی شیر بریزید تا دو رنگ گردد. سپس مسقطی را در یخچال بگذارید تا سفت شوند. بعد از اینکه مسقطی دو رنگ زعفرانی خودش را گرفت، آن را برش بزنید.
را می توانید از فروشگاه های به صورت اینترنتی و حضوری تهیه کنید.
نکات مهم در طرز تهیه مسقطی زعفرانی بازاری
- حتما آبی که در طرز تهیه مسقطی زعفرانی استفاده می کنید، باید آب سرد یا شیر سرد باشد تا نشاسته گلوله نگردد.
- به جای دم کردن هل، می توانید از عرق هل بهره ببرید ولی دم کردن هل، عطر بیشتری به مسقطی می دهد.
- اگر آب و شکر را جوشاندید و روی محلول آب و شکر، ذرات کثیفی و سیاه مشاهده کردید، حتما آن را صاف کنید و بعد نشاسته را اضافه کنید تا رنگ مسقطی خراب نگردد.
- در مسقطی های با کیفیت بازار، به طور سنتی از روغن زرد استفاده می گردد اما می توانید آن را با کره ترجیحا حیوانی، جایگزین کنید. بهتر است از روغن مایع در تهیه مسقطی استفاده نکنید.
- انواع اسانس ها و رنگ های خوراکی را می توانید در تهیه مسقطی به کار ببرید. روش درست کردن مسقطی های میوه ای و رنگی، مشابه است، فقط رنگ و اسانسی که در آنها استفاده می گردد، فرق می نماید.
- برای درست کردن مسقطی دو رنگ، می توانید یک لایه مسقطی زعفرانی و یک لایه مسقطی شیر، یا مسقطی زرشک، مسقطی انار یا در رنگ ها و طعم های مختلف تهیه نموده و روی هم بریزید.
- مسقطی زعفرانی خانگی را به مدت 3 تا 4هفته در ظرف دربسته و در یخچال بدون تغییر طعم و رنگ می توانید نگه دارید.
فوت و فن های خوشمزه شدن مسقطی زعفرانی
چرا مسقطی شل میشه؟
1- مقدار نشاسته کم بوده است.
2- حرارت زیر مسقطی زیاد بوده و به خوبی جا نیفتاده است.
3- مقدار هم زدن مسقطی کم بوده است.
4- مسقطی را به مقدار کافی روی حرارت نگذاشته اید.
5- مسقطی را به مقدار کافی در یخچال نگذاشته اید.
چرا مسقطی ترک می خورد؟
علت ترک خوردن مسقطی، بیش از حد پختن آن است. باید مسقطی در حدی بپزد که غلظت آن کمی سفت تر از فرنی باشد.
استفاده از کره یا روغن زرد، از ترک خوردن مسقطی جلوگیری می نماید.
چرا مسقطی شفاف نمی گردد؟
برای شفاف شدن مسقطی زعفرانی یا مسقطی های دیگر، از گلوکز یا بادکای سفید هم بهره ببرید. چون نشاسته در حالت عادی، رنگ کدر به مسقطی می دهد.
منبع: افق کوروش