طرز تهیه کتلت سیب زمینی
به گزارش مجله فناوری، کتلت سیب زمینی، غذایی ساده است که با سیب زمینی پخته یا خام و به شکل سنتی بیضی یا اشک درست می گردد. کتلت را می توان با انواع گوشت و مواد مختلفی درست کرد که هر یک طعم و مزه خاص خود را دارند. ولی تهیه کتلت اصیل و سنتی نکاتی دارد که دانستن آنها خالی از لطف نیست.
خبرنگاران | سرویس آشپزی - کتلت، کلمه ای فرانسوی است؛ اما به رغم اسم فرانسوی، غذایی روسی بوده که مواد آن در ایران اندکی تغییر نموده و به صورت کنونی اش درآمده است. مواد تشکیل دهنده این غذا ثابت نیست و در دست هر آشپزی ترکیب دیگری دارد؛ شما نیز می توانید ترکیب خاص خود را در طبخ آن به کار گیرید و به صورت گرم یا سرد در خانه یا در پیکنیک سرو کنید. مواد اصلی تشکیل دهنده کتلت سیب زمینی عبارتند از: گوشت چرخ نموده (گوسفند یا گوساله یا مخلوطی از آن ها)، پیاز و سیب زمینی. برای تهیه کتلت سیب زمینی می توان سیب زمینی را به صورت خام رنده نموده و با سایر مواد مخلوط کرد یا سیب زمینی را آبپز کرد و پس از کوبیدن آن با گوشت، پیاز، تخم مرغ و ادویه جات مخلوط کرد تا خمیر یکدستی حاصل گردد.
طرز تهیه کتلت سیب زمینی پخته
این غذا برای 6-5 نفر مناسب است؛ زمان آماده سازی مواد اولیه 15 دقیقه و زمان پخت و انتظار حدود 2 ساعت است.مواد لازم | |
گوشت چرخ نموده | 1 کیلوگرم |
پیاز متوسط | 1 عدد |
تخم مرغ | 1 عدد |
سیب زمینی | 500 گرم |
آرد سوخاری | 2 پیمانه |
نمک، فلفل، زردچوبه و ادویه | به میزان لازم |
روغن مخصوص سرخ کردن | به میزان لازم |
دستور تهیه:
- سیب زمینی ها را داخل قابلمه قرار داده و در قابلمه تا حدی آب بریزید که روی سیب زمینی ها را بپوشاند. قابلمه را روی حرارت قرار دهید تا آب بجوشد، سپس حرارت را ملایم کنید و فرصت دهید تا سیب زمینی ها بپزند.
- پیاز را پوست گرفته و رنده کنید.
- سیب زمینی ها را پس از پختن، پوست گرفته و رنده کنید یا بکوبید تا کاملا نرم شوند.
- نمک، فلفل، زردچوبه و ادویه را در ظرف همزن بریزید.
- تخم مرغ را به آن اضافه نموده و هم زنید تا خوب مخلوط شوند.
- سیب زمینی و پیاز رنده شده را اضافه نموده و خوب هم بزنید. سپس گوشت چرخ نموده را بیفزایید و با هم مخلوط کنید تا یکدست شوند.
- مواد را کاملا مخلوط کنید تا خمیری شکل شوند.
- مقداری از مایه کتلت بردارید و کف دست خود آن را گرد کنید.
- سپس آن را پهن نموده و به شکل اشک درآورید. همه مواد را به همین طریق آماده نموده و دقت کنید کتلت ها خیلی ضخیم یا خیلی نازک نشوند.
- را در ظرفی بریزید و سپس هر یک از کتلت ها را در پودر سوخاری قرار دهید تا دو طرف آن ها کاملا با پودر پوشانده گردد.
- کتلت ها را روی کاغذ روغنی قرار دهید، سعی کنید همه آن ها یک شکل بوده و ضخامت یکسانی داشته باشند.
- روغن را در تابه تفلون بر روی حرارت ملایم داغ نموده و کتلت ها را به آرامی در آن قرار دهید. کتلت ها را روی حرارت ملایم سرخ کنید تا مغزپخت شوند.
- وقتی یک طرف کتلت ها سرخ شد، آن ها را برگردانید تا طرف دیگر هم سرخ گردد و اگر لازم بود کمی روغن اضافه کنید.
- یک دستمال آشپزخانه در ظرفی پهن نموده، کتلت ها را پس از سرخ شدن با کفگیر برداشته و روی دستمال بگذارید.
- بقیه مواد را به همین ترتیب درست کنید و روی دستمال قرار دهید تا روغن اضافی آن گرفته گردد.
- کتلت سیب زمینی را در ظرف سرو بچینید و اطراف آن را با گوجه فرنگی، خیارشور و سبزی خوردن تزیین کنید.
نکات مهم و اصولی در تهیه کتلت سیب زمینی پخته
- کتلت سیب زمینی را به صورت داغ با نان تازه و سبزی خوردن و نوعی سس گوجه فرنگی یا سس کچاپ سر سفره بگذارید یا به صورت ساندویچ همراه با کاهو، خیار شور و گوجه فرنگی سرو کنید.
- گوشت مورد استفاده در کتلت سیب زمینی باید نیم چرب باشد، گوشت بدون چربی باعث خشک شدن کتلت می گردد.
- اگر کتلت سرد شد برای گرم کردن آن، از فر بهره ببرید و درب ظرف حاوی کتلت را نبندید تا کتلت ها ترد باقی بمانند، زیرا بخار حاصل از گرمای آن ها باعث نرم شدن کتلت ها می گردد.
- پخش شدن مایه کتلت و وا رفتن کتلت سیب زمینی در تابه هنگام سرخ شدن غالبا به علت زیادی پیاز یا سیب زمینی است و معمولا با اضافه کردن 1 تخم مرغ می کوشند تا این مشکل را برطرف نمایند. ولی به این روش معمولا مشکل برطرف نمی گردد؛ چاره واقعی اضافه کردن مقداری گوشت چرخ نموده و ورز دادن مایه کتلت است.
- در ترکیب مواد کتلت سیب زمینی از آرد سفید یا آرد نخودچی استفاده نکنید، زیرا بافت کتلت را سفت نموده و از کیفیت آن می کاهد.
- استفاده از تخم مرغ در مواد کتلت، دلخواه است و در صورت تمایل می توانید آن را حذف کنید. این نکته را در نظر داشته باشید که اگر گوشت کتلت به اندازه کافی باشد، کتلت هنگام سرخ شدن وا نمی رود و افزودن تخم مرغ تاثیری در این مورد ندارد.
- اگر مایه کتلت، شل بود به جای آرد سفید یا آرد نخودچی می توانید مقداری پودر سبوس گندم به مایه اضافه کنید. پودر سبوس گندم علاوه براینکه تاثیری در طعم و مزه واقعی کتلت ایجاد نمی کند دارای خواص بی نظیری است که با افزودن به مایه کتلت می توانید از این خواص بهره مند شوید.
- برای شکل دان به کتلت می توانید از دست یا از قالب های مخصوص با اشکال متنوع بهره ببرید.
- برای خوشرنگ تر شدن کتلت ها می توانید 1 قاشق مرباخوری رب گوجه فرنگی یا 3-2 قاشق غذاخوری محلول زعفران به مایه کتلت اضافه کنید.
- کتلت سیب زمینی را می توانید با گوشت چرخ نموده مرغ نیز درست کنید.