کاهش آلودگی هوا با چند راه چاره ساده ، مواد غذایی ارزشمند در دفع آلودگی هوا
به گزارش مجله فناوری، آلودگی هوا مهم ترین معضل زیست محیطی موثر بر سلامتی است که با مسائل سکته مغزی، بیماری های قلبی، سرطان ریه و بیماری های ریوی مرتبط است و بر اساس آخرین گزارش سازمان جهانی بهداشت، سالانه حدود 4.2 میلیون نفر بر اثر آلودگی هوا جان خود را از دست می دهند.
به گزارش خبرنگاران به نقل از ایرنا، بر اساس آخرین گزارش سازمان دنیای بهداشت، بر اساس نتایج مطالعاتی، در سال 2016 میلادی 91 درصد از جمعیت دنیا در مناطقی زندگی کردند که دستورالعمل این سازمان در زمینه کیفیت هوا را برآورده نمی کردند. در این مطالعه آمده است آلودگی هوا در فضای باز در سال 2016 میلادی منجر به 4.2 میلیون مرگ زودرس در سراسر دنیا شده است. این تعداد بیشتر در جنوب شرق آسیا و مناطق غربی اقیانوس آرام بودند، علاوه بر آلودگی هوای فضای باز، آلودگی داخل فضای خانه نیز یک تهدید جدی برای سلامت حدود سه میلیارد نفری است که در خانه از سوخت های زیستی و سوخت های فسیلی استفاده می نمایند.
آژانس محیط زیست اروپا برای کاهش آلودگی هوا راهکارهای زیر را ارائه نموده است.
پیاده روی، استفاده از وسایل نقلیه عمومی و دوچرخه برای انجام امور روزانه
افزایش تدریجی شتاب خودرو و پیروی از حد مجاز سرعت هنگام رانندگی
تنظیم باد لاستیک ها
توجه به استانداردهای آلایندگی خودرو هنگام خرید
خاموش کردن خودرو در ترافیک یا هنگام توقف
استفاده از وسایل الکتریکی دارای برچسب انرژی و کم مصرف
استفاده از انرژی های پاک تا حد امکان
استفاده از پلاستیک های قابل بازیافت
عایق کردن پنجره ها و درها
استفاده از محصولات ارگانیک
آنالیز منظم وسایل برقی و گرمایشی
کاشت درخت در فضای سبز حیاط
استفاده از کودطبیعی و کمپوست در باغبانی
استفاده از هر دو طرف کاغذ
کاهش سفرهای درون شهری تا حدامکان
استفاده از سرویس های مبتنی بر وب به جای حضور در محل
تعویض منظم فیلتر ماشین
استفاده نکردن از اجاق های هیزمی و ترک سیگار
به گزارش سازمان دنیای بهداشت، 80 درصد مرگ و میر زودرس ناشی از آلودگی هوا، به دلیل بیماری های عروق کرونر قلب و سکته مغزی است. 14 درصد به بیماری های مزمن انسداد ریه و عفونت های حاد تنفسی اختصاص داده می گردد و 6 درصد مابقی ناشی از سرطان ریه است. آلودگی هوا در سرما به دلیل پدیده وارونگی تشدید می گردد که در این شرایط سالمندان، زنان باردار، بچه ها و بیماران، قشر آسیب پذیرتر محسوب می شوند.
علاوه بر رعایت مسایل ایمنی در روزهای آلوده، باید از مواد غذایی مانند روغن زیتون، اسفناج، آووکادو، کلم بروکلی و مواد غذایی حاوی ویتامین های A ،C و E استفاده کرد که به دفع سموم ناشی از آلودگی هوا یاری می نمایند. روغن زیتون اثرات مضر آلودگی هوا را دفع می نماید. ذرات معلق موجود در هوا باعث گرفتگی عروق و آترواسکلروز زودرس می گردد. عارضه آترواسکلروز بر اثر رسوب پلاک از مواد چربی در دیواره درونی رگ های خونی به وجود می آید.
روغن زیتون منبع غنی امگا 9 است و مصرف آن باعث افزایش فعال نماینده پلاسمینوژن بافتی می گردد. فعال نماینده پلاسمینوژن بافتی آنزیمی است که توسط سلول های دیواره داخلی شریان ها ترشح می گردد و مهمترین وظیفه آن شکسته شدن لخته خون ایجاد شده در رگ ها است. وجود لخته در رگ های خونی باعث اختلال در گردش خون می گردد.
روغن زیتون حاوی دو آنتی اکسیدان قوی هیدروکسی و اولئوروپین است که در رقیق شدن خون و جلوگیری از لخته موثر هستند. به علاوه روغن زیتون باعث انتشار اکسید نیتریک در داخل عروق و شل شدن دیواره شریان ها و بهبود گردش خون می گردد. مصرف روزانه این ماده غذایی ارزشمند توصیه شده است.
مواد غذایی حاوی آنتی اکسیدان از دیگر ترکیباتی هستند که استفاده از آنان در آلودگی لازم است. آنتی اکسیدان به ترکیباتی گفته می گردد که از سلول در مقابل صدمات جلوگیری کند. این ترکیبات می توانند طبیعی یا مصنوعی باشند. آنتی اکسیدان های اصلی عبارتند از:
لوتئین : این گروه آنتی اکسیدان در انواع کلم (کلم بروکلی، گل کلم و برگ کلم)، انواع میوه ها، سبزیجات نشاسته ای (ذرت، نخود فرنگی) تخم مرغ و سبزیجات برگ دار وجود دارد.
سلنیوم : یک ماده معدنی موجود در غذاهای گیاهی، تخم مرغ، مرغ، گوشت قرمز، حبوبات و ماهی است.
کاروتنوئیدها : رنگدانه هایی است که باعث رنگ زرد و نارنجی میوه هایی از قبیل هویج، خربزه و سیب زمینی می گردد.
لیکوپن : یک ماده شیمیایی موجود در میوه و سبزیجات قرمز از جمله گوجه فرنگی و هندوانه است.
ویتامین A : در هویج، سیب زمینی، سبزیجات برگ دار تیره رنگ و زردآلو به وفور وجود دارد.
ویتامین C : در مرکبات، سیب زمینی، آناناس، کلم بروکلی، اسفناج و انواع توت وجود دارد.
ویتامین E : آجیل، کره بادام زمینی، جوانه گندم، اسفناج، سویا، ماهی، آووکادو و روغن گیاهی حاوی این ویتامین هستند.
گوجه فرنگی، انواع توت، فلفل، هویج، اسفناج، زردچوبه، زنجبیل، بذر کتان، انواع آجیل و غلات سبوس دار نیز دارای خواص ضد التهابی هستند.
تحقیقات اجرا شده توسط کالج کینگ لندن و دانشگاه ناتینگهام نشان می دهد آووکادو، اسفناج و مواد غذایی حاوی ویتامین E مانع از آسیب ناشی از آلودگی هوا به ریه می شوند و مصرف روزانه این مواد توصیه شده است. مطالعات محققان دانشگاه جان هاپکینز نشان می دهد کلم بروکلی و جوانه آن ذرات معلق و ازن هوا را دفع می نماید، علاوه بر این حاوی یک ترکیب به نام سولفورافان است که خاصیت ضد سرطانی دارد.
زردچوبه گیاهی از خانواده زنجبیل است و رنگ زرد آن به دلیل ماده ای به نام کورکومین است. زردچوبه دارای خواص ضد التهابی قوی است و گزینه مناسبی برای دفع آلودگی هوا محسوب می گردد. استفاده از زنجبیل و فلفل نیز در آلودگی تاکید شده است. سیر، پیاز، چای سبز و ترب سفید نیز خواص ضد التهابی و آنتی اکسیدانی هستند و برای آلودگی مفیدند.
منبع: همشهری آنلاین