کلید زندگی طولانی تر و سالم تر
به گزارش مجله فناوری، التهاب یک فرآیند پنهان و مادام العمر است که با سرطان، بیماری قلبی و زوال عقل مرتبط است، اما کار های زیادی وجود دارد که می توانید برای برطرف آسیب ناشی از آن انجام دهید.
به گزارش خبرنگاران به نقل از دیلی تلگراف، در چند سال گذشته واژه ای تازه در خصوص بیماری وارد گفتمان پزشکی و علمی شده است. پزشکان به طور فزاینده ای در خصوص التهاب صحبت می کنند اصطلاحی که پاسخ اتوماتیک یا شعله ور شدن بدن را هنگام کوشش برای مبارزه با عفونت ها، سموم و تروما (زخم روان) توصیف می نماید. تا همین اواخر التهاب به طور کلی برای توصیف علامتی که می توانید مشاهده کنید استفاده می شد: قرمزی انگشت پا، یک جفت لوزه متورم یا آپاندیس. سپس شرایط خود ایمنی مانند بیماری التهابی روده وجود دارد.
با این وجود، اکنون توجه به التهاب پنهان یک فرآیند مزمن و موذی مادام العمر که می تواند مسئول بیماری های شایع از بیماری قلبی گرفته تا سرطان، دیابت نوع 2 و حتی افسردگی و زوال عقل باشد افزایش یافته است. دکتر شیلپا راولا متخصص گوارش و استادیار پزشکی در مرکز پزشکی دانشگاه کلمبیا نویسنده کتاب تازهی است: آتش خاموش: داستان التهاب، رژیم غذایی و بیماری.
او می گوید: ما در سالیان گذشته تا حد زیادی در خصوص التهاب به عنوان یک پیغامد و نه به عنوان علت اصلی یک بیماری صحبت نموده ایم. با این وجود، در چند دهه گذشته شواهد فزاینده ای وجود داشته اند که نشان می دهند التهاب خود می تواند باعث افزایش اندازه احتمال ابتلا به بیماری های مزمن گردد. التهاب روی پیری، میکروب های روده و عملکرد روده ما تاثیر می گذارد.
راولا چندین نکته غذایی را برای مقابله با التهاب مطرح می نماید. التهاب در کوتاه مدت یک پاسخ سالم طبیعی به مهاجمان است. هنگامی که بدن شما با یک عامل متخلف مانند ویروس ها، باکتری ها یا مواد شیمیایی سمی روبرو می گردد سیستم ایمنی بدن را فعال می نماید.
سیستم ایمنی بدن شما اولین پاسخ دهنده های خود را ارسال می نماید: سلول های التهابی و سیتوکین ها (موادی که سلول های التهابی بیش تری را تحریک می کنند) تا متجاوزان را خنثی کنند یا بهبود بافت آسیب دیده را شروع کنند. بدن در شرایط التهاب حاد مورد توجه فوری قرار می گیرد. برای مثال، می توان به بهبودی بریدگی اشاره نمود. با این وجود، با وجود التهاب مزمن بدن شما به ارسال سلول های التهابی ادامه می دهد حتی زمانی که هیچ خطر خارجی ای وجود نداشته باشد.
ما عادت داریم هر روز شاهد التهاب حاد باشیم برای مثال، زمانی که زانوی مان به میز می کوبیده می گردد به رنگ قرمز درآمده و گرم می گردد. دکتر راولا می گوید: این نشانه ای ظاهری از تغییرات التهابی است که در سطح میکروسکوپی به علت افزایش جریان خون و گشاد شدن رگ های خونی رخ می دهد.
دانشمندان مدت هاست که می دانند در حالی که التهاب برای ارگانیسم میزبان مفید است می تواند باعث آسیب بافتی نیز بگردد. با این وجود، التهاب پنهان همیشه با چشم مسلح قابل مشاهده نیست. این نوع از التهاب در اعماق بدن در روده ما در لوزالمعده و عروق خونی مان رخ می دهد.
با افزایش سن پاسخ ایمنی ما به خوبی تنظیم نمی گردد و التهاب مزمن می تواند برای ماه ها یا سال ها ادامه یابد و این کار را به وسیله درگیر کردن سیستم ایمنی در طولانی مدت انجام می دهد روندی که به مرور زمان به بدن آسیب می رساند. در حال حاضر، بیمارانی که به مطب پزشک عمومی خود مراجعه می کنند بعید است که به طور معمول برای التهاب پنهان مورد آزمایش قرار گیرند (اگرچه یک کلینیک قلب ممکن است برای نشانگر التهابی به نام پروتئین واکنش گر C با حساسیت بالا یا CRP که به وسیله کبد فراوری می گردد آزمایش انجام دهد).
راولا می گویند: با این وجود، آزمایش کنندگان التهاب می تواند گویای آن باشد. برای مثال، چربی اطراف شکم که نشانگر چربی احشایی بسیار التهابی است که در اطراف اندام های داخلی شکم پیچیده می گردد یا قند خون بالا نشانه های التهاب پنهان است.
راولا به طور خاص نگران موضوعی است که او آن را تسریع شرایطی مانند چاقی، دیابت نوع 2، آلرژی و سرطان و در کل بیماری های التهابی می نامد. مطالعات مکرر در طول 20 سال گذشته از جمله دو مورد منتشر شده در نشریه New England Journal of Medicine ارتباط محکمی را بین التهاب و بیماری قلبی - عروقی نشان داده اند، زیرا التهاب مزمن در تصلب شرایین یا سخت شدن شریان ها نقش دارد. به طور مشابه، پژوهش ها نشان می دهند که التهاب مزمن ممکن است در آسیب DNA و تغییرات ژنی مرتبط با چندین نوع سرطان نقش داشته باشد.
راولا می افزاید: ما اکنون می دانیم که بسیاری از بیماری های مزمن مان دست کم تا حدی اختلالات التهابی هستند. با پیشگیری یا درمان التهاب ممکن است بتوانیم خطر ابتلا به بیماری در آینده را کاهش دهیم. برای مثال، نیمی از افراد مبتلا به بیماری قلبی، سطح کلسترول خون بالایی ندارند که یک عامل خطر رایج برای ابتلا به بیماری قلبی محسوب می گردد. با این وجود، نتایج مطالعات نشان داده اند زمانی که التهاب سطح پایین را درمان می کنیم امکان کاهش خطر بروز حمله قلبی یا سکته در آینده وجود خواهد داشت.
راولا می گوید: بیماری های التهابی شایع ترین علت بیماری و مرگ در جهان امروز هستند. ژنتیک در این شرایط (در بعضی بیش از سایرین) نقش دارد، اما این بیماری های التهابی نمی توانند تنها علت باشند. پژوهش ها به طور فزاینده ای نشان می دهند که بسیاری از بیماری های التهابی عمدتا ناشی از اختلالات سبک زندگی هستند.
جای تعجب نیست که رژیم غذایی عاملی کلیدی است
راولا می گوید: بسیاری از رویکرد های ضد التهابی رژیم غذایی شما را شامل می شوند که به نوبه خود بر میکروبیوم روده میکروب های مفید داخل روده ها تاثیر می گذارد. فیبر ضد التهابی است و برای سلامت میکروب های روده شما حیاتی می باشد. تعداد کمی از ما فیبر کافی دریافت می کنیم.
نتیجه پژوهش های اجرا شده در بریتانیا ادعای او را مورد تایید قرار می دهند. طبق گزارش سال 2022 میلادی منتشر شده از سوی Action on Fiber تنها 9 درصد از بزرگسالان بریتانیایی مقادیر توصیه شده فیبر را مصرف نموده بودند.
در سال 2015 میلادی دولت بریتانیا توصیه های غذایی برای اندازه فیبر مورد احتیاج مصرفی را از 24 گرم به 30 گرم در روز افزایش داد. با این وجود، از آن موقع تا به امروز تغییر بسیار کمی در اندازه مصرف فیبر روزانه بریتانیایی ها ایجاد شده است.
بخش اعظم کتاب راولا به فواید رژیم مدیترانه ای اختصاص یافته که مبتنی بر فیبر بالا و مواد غذایی گیاهی ضد التهابی است رژیمی که منبع اصلی چربی موجود در آن روغن زیتون است و گوشت قرمز و شیرینی جات خوراکی هایی هستند که تنها گاهی اوقات مصرف می شوند.
شاید بزرگترین تبلیغ برای رژیم غذایی مدیترانه ای مردی باشد که آن را کشف و ترویج کرد: آنسل کیز فیزیولوژیست که در سال 2004 میلادی در آستانه سالگرد تولد 101 سالگی خود درگذشت.
تنوع مهم است
یکی از بزرگترین تصورات غلط این است که رژیم ضد التهابی گروه های غذایی مختلف را حذف می نماید. به گفته Action on Fiber در طول سالیان متمادی سیاستگذاری دولت ها بر روی کاهش اندازه کالری، نمک و شکری که مصرف می کنیم متمرکز بوده است، اما تمرکز کمی بر روی افزایش مواد مغذی مورد احتیاج ما اجرا شده است. شاید اکنون زمان آن فرارسیده که به این موضوع توجه کنیم.
راولا توصیه می نماید که افراد بشقاب های شان را تا حد امکان با مجموعه ای از گیاهان پر کنند. او می گوید: این شامل مواد غذایی ای مانند غلات کامل لوبیا ها و مواد غذایی حاوی گلوتن می باشد. این مواد غذایی ضد التهابی هستند. سبزیجات چلیپایی مانند کلم بروکلی، گل کلم و کلم پیچ به طور خاص سالم هستند، زیرا حاوی مولکول هایی به نام ایزوتیوسینات هستند که سموم را از بین می برند، از آسیب DNA جلوگیری می کنند و از بین برنده سلول های سرطانی می باشند.
راولا می گوید: این مواد غذایی محافظت قدرتمندی در برابر بیماری های التهابی مزمن ارائه می دهند. او هم چنین فیبر محلول موجود در موز، بلغور جو دوسر و لوبیا را توصیه می نماید. او می افزاید: باکتری های روده عاشق این دسته از مواد غذایی هستند. باکتری های روده فیبر محلول را تخمیر می کنند تا اسید های چرب با زنجیره کوتاه بسازند که التهاب را در روده ها و در سراسر بدن کاهش می دهد.
پژوهش های مکرر از جمله نتیجه مطالعه ای که در سال 2019 میلادی در نشریه Clinical Nutrition منتشر شد نشان می دهد که مواد غذایی ای که دارای پلی فنل بالایی هستند از جمله توت های رنگارنگ، مرکبات، غلات کامل و آجیل با رادیکال های آزاد سرطان زا مبارزه می کنند و نشانگر های التهابی از جمله CRP را تنظیم می کنند. قارچ منبع طبیعی ویتامین D می باشد که برای یاری به جذب کلسیم در بدن و حمایت از سیستم ایمنی شناخته شده است. هم چنین، پیاز و سیر باعث تقویت ایمنی و حمایت از باکتری های روده می شوند.
مواد غذایی ای که برای خودداری از بروز التهاب باید از خوردن آن اجتناب ورزید
راولا می گوید: سیستم ایمنی به رژیم غذایی غربی مملو از غذا های مدرن شامل گوشت حیوانات، شکر، نمک، کربوهیدرات های تصفیه شده و مواد غذایی فرآوری شده پاسخ می دهد، زیرا آن را مضر قلمداد می نماید. مطالعات روی حیوانات و انسان ها نشان می دهد که این نوع از رژیم غذایی می تواند به طور مستقیم سیستم ایمنی را فعال کند، سلول های بدن ما را تحت فشار قرار دهد و سلول های ایمنی را وادار به فراوری بیش از حد مولکول های التهابی و کاهش مولکول های ضد التهابی نماید.
بنابراین، مواد غذایی ای که باید از مصرف آن اجتناب ورزید عبارتند از: غلات صبحانه با قند بالا، چیپس و سایر مواد غذایی شور، گوشت های فرآوری شده از جمله بیکن و سوسیس، نوشیدنی های گازدار، شربت (سیروپ) ذرت و چربی های به شدت اشباع شده.
آیا واقعا باید گوشت را به طور کامل کنار بگذارم؟
راولا می گوید: غذا های حیوانی مدرن از کیفیتی مشابه غذا های خورده شده به وسیله اجداد ما برخوردار نیستند. برای مثال، گوشت بز کوهی که به گفته مردم شناسان شبیه گوشت دوران پارینه سنگی است لاغرتر و دارای چربی امگا 3 بیش تری در مقایسه با گوشت های امروزی می باشد. در همین حال، شواهد فزاینده ای مبنی بر مضر بودن پروتئین حیوانی برای بدن وجود دارد که منجر به افزایش بیش از حد مواد سمی مانند سولفید هیدروژن در روده می گردد که با بیماری هایی مانند بیماری التهابی روده و حتی سرطان مرتبط است.
افراد گاهی اوقات ادعا می کنند که رژیم با اندازه پایین کربوهیدرات و سرشار از مواد غذایی حیوانی مدرن به آنان یاری می کنند وزن شان را کاهش دهند با این وجود، التهاب ایجاد شده به وسیله این مواد غذایی می تواند بی صدا و موذیانه باشد بنابراین هزینه مصرف معمول چنین مواد غذایی ای همیشه در ابتدا آشکار نمی گردد.
راه های بیش تر برای مقابله با التهاب
یک رژیم غذایی نامناسب حتی در غیاب چربی شکمی قابل مشاهده هم چنان می تواند منجر به چربی احشایی و التهاب پنهان گردد. در اوایل دهه 1970 میلادی آنسل کیز که به رژیم غذایی مدیترانه ای معروف بود گروهی از چوب بُرهای فنلاندی را مشاهده کرد که از رژیم غذایی حاوی گوشت قرمز، کره و تخم مرغ پیروی می کردند و بالاترین نرخ مرگ و میر شناخته شده در جهان به علت حملات قلبی را به نام خود ثبت کردند.
پیغام راولا در اینجا واضح است: مواد غذایی حیوانی را در رژیم غذایی خود کاهش دهید و به طور خاص مصرف گوشت قرمز و فرآوری شده را به حداقل ممکن رسانده و یا از مصرف آن اجتناب ورزید. اگر قصد دارید مواد غذایی حیوانی را در رژیم غذایی خود بگنجانید ابتدا مصرف فیبر را به حداکثر برسانید و سپس لبنیات تخمیر شده با کیفیت بالا، تخم مرغ، غذا های دریایی و مرغ بدون چربی را در نسبت های کوچکی انتخاب کنید که با الگو های غذایی سنتی مانند رژیم مدیترانه ای انطباق دارند.
منبع: فرارو