2 طرز تهیه سرکه انگور خانگی به روش سنتی بدون تلخی و کپک

به گزارش مجله فناوری، طرز تهیه سکه انگور در خانه کار سختی نیست. سرکه انگور یکی از پرمصرف ترین سرکه ها است که از آن در طبخ انواع غذا و تهیه ترشی های مختلف استفاده می گردد. با رعایت جزییات و چند ریزه کاری به راحتی می توانید یک سرکه انگور با کیفیت در خانه تهیه کنید و در پخت و پزهای خانگی از آن بهره ببرید. در این مقاله از در ، 2 روش طرز تهیه سرکه انگور خانگی بدون کپک زدن و ترشیدگی با آب یا آب انگور را به شما آموزش می دهیم.

2 طرز تهیه سرکه انگور خانگی به روش سنتی بدون تلخی و کپک

مواد لازم جهت طرز تهیه سرکه انگور خانگی

مواد اولیهمیزان مورد احتیاج
انگور (زرد یا قرمز)1 کیلوگرم
نخود1 قاشق غذاخوری
بلغور گندم1 قاشق غذاخوری
نمک3 قاشق چای خوری

مراحل طرز تهیه سرکه انگور خانگی و طبیعی

اوایل پاییز برترین زمان برای تهیه سرکه انگور در خانه است. سرکه انگور خانگی تمام از جمله یاری به هضم بهتر غذا، جلوگیری از تجمع چربی در بدن، کاهش وزن، یاری به بهبود التهاب لثه و جرم گیری دندان را در خود دارد.

مرحله اول: انگورها را پاک کنید و بشویید

در اولین مرحله از طرز تهیه سرکه انگور خانگی، باید انگورها را آماده کنید. دانه های انگور را از خوشه های آن جدا کنید. سپس آنها را با آب به صورت کاملا تمیز بشویید و در آبکش قرار دهید تا آب اضافه از آنها خارج گردد و انگورها کامل خشک شوند و قطره آبی روی آن ها نباشد.

مرحله دوم: به انگور آب اضافه کنید

انگورها را بعد از خشک شدن در یک دبه با ابعاد متناسب با میزان انگور بریزید. درون دبه آب بریزید تا جایی که روی انگورها را کاملا بپوشاند. حواستان باشد که دبه حاوی آب و انگور باید سرخالی باشد تا کف ایجاد شده بر اثر فرآیند تخمیر از ظرف بیرون نریزد.

مرحله سوم: نخود و بلغور گندم را اضافه کنید

در این مرحله از درست کردن سرکه انگور خانگی فوری، بلغور گندم و نخود را نیز به دبه حاوی آب و انگور اضافه کنید. بلغور گندم و نخود در واقع مانند مخمر عمل می نمایند و عمل تخمیر در تهیه سرکه را انجام می دهند.

شما می توانید نخود و بلغور انگور را به روش های اینترنتی و حضوری از فروشگاه های تهیه کنید.

مرحله چهارم: سرکه انگور را استراحت دهید

روی دبه را با یک پارچه تنظیف بپوشانید و درب آن را به صورت نیمه باز قرار دهید. در این مرحله از طرز تهیه سرکه انگور طبیعی باید صبوری به خرج دهید. دبه حاوی سرکه انگور را در یک مکان تاریک و در دمای 25 درجه سانتی گراد به مدت 20 روز قرار دهید.

مرحله پنجم: انگورها را زیر و رو کنید

در طی این بیست روز باید به طور مداوم به سرکه سر بزنید. در روزهای اول هر روز انگورها را زیر و رو کنید، به طوری که جای انگورهایی که بالای دبه قرار گرفتند با آنهایی که در ته ظرف قرار دارند عوض گردد. بعد از گذشت چهار تا پنج روز، هر هفته به سراغ انگورها بروید و آنها را زیر و رو کنید تا زمانی که بیست روز به خاتمه برسد.

مرحله ششم: انگورها را از دبه بیرون بیاورید

بعد از طی شدن 20 روز مقرر، انگورها را از دبه بیرون بیاورید و مایع تشکیل شده در دبه را به یک ظرف کوچکتر منتقل کنید. انگورها و تفاله های انگور را که از دبه بیرون آورید با یک پارچه نخی نازک از صافی رد کنید و آن را فشار دهید تا آبشان گرفته گردد. آبی که از صافی رد شده را به مایع قبلی و ظرف کوچکتر اضافه کنید.

مرحله هفتم: نمک را اضافه کنید و مجددا سرکه را استراحت دهید

به مایعی که از تخمیر انگور به دست آمده، 3 قاشق چای خوری نمک اضافه کنید و هم بزنید. مجددا درب دبه را به حالت نیمه باز که امکان رفت و آمد هوا وجود داشته باشد قرار دهید. سپس دبه را در جای قبلی به مدت سی تا پنجاه روز قرار دهید. در این مرحله از طرز تهیه سرکه انگور سنتی، احتیاجی به هم زدن و زیر و رو کردن سرکه نیست.

برای تهیه نمک به صورت یا اینترنتی می توانید به وسیله فروشگاه های اقدام کنید.

مرحله هشتم: سرکه انگور را از صافی رد کنید

بعد از سی تا پنجاه روز به سراغ سرکه بروید. مایع به دست آمده در ظرف را باید از صافی رد کنید. برای این کار یک پارچه تنظیف بردارید و سرکه را از صافی رد کنید.

مرحله آخر: سرکه خانگی انگور را در ظرف بریزید و نگهداری کنید

سرکه ای که در نهایت به دست می آید را با قیف در بطری های استریل، تمیز و خشک شیشه ای و ترجیجا تیره رنگ بریزید. درب بطری ها را به طور کامل و سفت ببندید و آن ها را در جای خشک و خنک نگهداری کنید.

ضمناً شما می توانید انواع را به روش های حضوری و اینترنتی از فروشگاه های تهیه کنید.

روش تهیه سرکه انگور بدون آب با آب انگور

برای تهیه سرکه انگور بدون آب، به میزان بیشتری انگور احتیاج دارید و با آب حاصل از آب گرفتن انگورها، سرکه را باید درست کنید. برای این کار در ابتدا انگورها را از خوشه جدا کنید، سپس آنها را بشویید و با قرار دادن در آبکش صبر کنید تا خشک شوند.

در ادامه باید انگورها را آب بگیرید. از هر وسیله ای که در دسترس دارید و یا با فشار دست آب انگور را بگیرید. در تهیه سرکه انگور خانگی بدون آب، برای آنکه مرحله گرفتن آب انگور راحت تر انجام گردد بهتر است از انگورهای بدون هسته بهره ببرید. در ادامه مطابق با مراحلی که در بالا ذکر شد، سرکه انگور خانگی را با آب انگور تهیه کنید.

بیشتر بخوانید:

نکات مهم در طرز تهیه سرکه خانگی با انگور به روش سنتی

  • برای تهیه سرکه با انگور در خانه، حتما از انگورهای رسیده و شیرین بهره ببرید. اگر انگور شیرین نباشد و نارس باشد، سرکه تشکیل نمی گردد.
  • اگر انگورها را با دست له کنید و سپس در دبه بریزید، فرآیند تهیه سرکه انگور سریع تر انجام می پذیرد.
  • سرکه را حتما در ظرف شیشه ای نگهداری کنید. از آنجایی که سرکه خاصیت اسیدی دارد در تماس با ظروف فلزی واکنش نشان می دهد و ضمن مضر شدن، بوی بدی نیز می گیرد.
  • می توانید از یک پیمانه سرکه قدیمی به عنوان مخمر در تهیه سرکه خانگی با انگور بهره ببرید. ترجیحا سرکه ای که به عنوان مخمر استفاده می کنید نیز خانگی باشد.
  • استفاده از نمک را در تهیه سرکه نباید فراموش کنید. نمک مانع کپک زدن سرکه در دراز مدت می گردد.
  • در فرآیند درست کردن سرکه، درب ظرف را کامل نبندید و اجازه دهید هوا رد و بدل گردد. رد و بدل شدن هوا باعث انجام فرآیند تخمیر در سرکه انگور می گردد.
  • رعایت دمای حدودی 25 درجه سانت یگراد در فرآیند تشکیل سرکه اهمیت زیادی دارد. دمای بیشتر از این دما باعث می گردد انگورها کپک بزنند و در دمای کمتر نیز عمل تخمیر انجام نخواهد پذیرفت.
  • اگر درب دبه را کامل ببندید، هوا رد و بدل نمی گردد، در نتیجه فرآیند تخمیر انجام نمی پذیرد و سرکه ترش نخواهد شد.
  • می توانید با اضافه کردن یک فنجان سرکه سیب خانگی، رنگ سرکه انگور را شفاف تر کنید.
  • از سرکه انگور برای درست کردن انواع ترشی نیز می توانید بهره ببرید.
  • سرکه انگور در طی فرآیند تهیه اش نباید نور ببیند، پس از ظرف شفاف برای درست کردن سرکه استفاده نکنید. اگر هم ناچار به استفاده از ظرف شفاف هستید، حتما دور آن را با نایلون سیاه بپوشانید.
  • به طور معمول به ازای هر یک کیلوگرم انگور 150 الی 200 گرم آب باید به آن اضافه کنید.
  • اگر در حین استراحت سرکه خانگی انگور، ماده گل و لای مانندی ته ظرف تشکیل شد، سرکه را به ظرف دیگری منتقل کنید و گل را دور بریزید تا سرکه ای شفاف و زلال به دست بیاید.
  • انگور زرد و سبز به شما سرکه سفید و انگور قرمز و سیاه به شما سرکه قرمز می دهد.

فوت و فن های درست کردن سرکه انگور با کیفیت در خانه

شرایط نگهداری از سرکه انگور در خانه به چه صورت است؟

احتیاجی نیست سرکه را در یخچال نگه دارید، فقط کافی است در جای گرم نباشد، در جای خنک و تاریک باشد و در این صورت تا دو سال می توانید از آن بهره ببرید.

پشه سرکه انگور چیست؟

بعد از گذشت چهار، پنج روز و زمانی که انگورها به حالت گندیدگی می رسند حشراتی به وجود می آید که به آن پشه سرکه می گویند. پشه سرکه حشره ای است که به بوی فرآیند تخمیر و سرکه جذب شده و باعث حمل و نقل مخمرهایی است که عامل گندیدگی میوه ها می شوند. وجود این پشه ها فرآیند تخمیر را تسریع می نماید.

چرا سرکه انگور خانگی تلخ می گردد؟

  • سرکه انگوری که در خانه تهیه می کنید به دلایل زیر ممکن است تلخ گردد:
  • اگر سرکه را به مدت خیلی طولانی و یا در معرض نور مستقیم آفتاب نگهداری کنید تلخ می گردد.
  • اگر مدت زمان تخمیر سرکه به میزان لازم نباشد و زودتر از زمان مناسب از آن بهره ببرید، سرکه تلخ می گردد.
  • انگورهای نارس، ترش، گندیده و بی کیفیت باعث می گردد تا سرکه انگور به دست آمده تلخ گردد.
  • دمای بالا و یا پایین تر از حد استاندارد ممکن است باعث تلخی سرکه انگور گردد.
  • استفاده از ظروف کثیف و نامطلوب باعث تلخی سرکه انگور سنتی می شوند.
  • استفاده از آب کلردار روی طعم سرکه اثر می گذارد و ممکن است باعث تلخی آن گردد.

چرا سرکه خانگی تهیه شده با انگور کپک می زند؟

سرکه انگور خانگی به دلایل زیر کپک می زند:

  • نگهداری سرکه در جای گرم و مرطوب؛
  • تماس طولانی مدت سرکه انگور با جریان هوا؛
  • استفاده از ظروف کثیف و خیس؛
  • استفاده از قاشق چرب، کثیف و خیس در ظرف سرکه.

با سرکه انگور کپک زده چه کار باید کرد؟

در خصوص کپک زدن هر ماده غذایی برترین راه عدم استفاده و دور ریختن آن است؛ با این حال سرکه خانگی کپک زده را با نوک قاشق تست کنید اگر طعم آن تغییر نکرد کپک روی آن را با قاشق بردارید و از سرکه بهره ببرید. اما اگر طعم سرکه عوض شد حتما کل آن را دور بریزید و دیگر استفاده نکنید.

برای ترش شدن سرکه انگور طبیعی چه کارهایی می توان انجام داد؟

  • هر قدر انگوری که استفاده می کنید شیرین تر باشد سرکه به دست آمده ترش تر خواهد شد. پس در انتخاب انگور مناسب دقت کافی را داشته باشید.
  • هر قدر انگور شیرین تری در تهیه سرکه انگور استفاده گردد به آب بیشتری احتیاج خواهد تا سرکه را ترش کند. این تناسب را حتما رعایت کنید: به ازای هر یک کیلوگرم انگور شیرین به 150 تا 200 گرم آب احتیاج خواهید داشت.
  • در استفاده از سرکه عجله نکنید. اجازه دهید سرکه در زمان مناسب آماده گردد در غیر این صورت به میزان کافی شیرین نخواهد شد.
منبع: افق کوروش
انتشار: 11 مهر 1403 بروزرسانی: 11 مهر 1403 گردآورنده: silax.ir شناسه مطلب: 1833

به "2 طرز تهیه سرکه انگور خانگی به روش سنتی بدون تلخی و کپک" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "2 طرز تهیه سرکه انگور خانگی به روش سنتی بدون تلخی و کپک"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید